Du er her: Forsiden > Bykort > Område 21 > Herning Kirke
       


Herning Kirke

Ingen bygning til venstre
Ingen bygning til hjre
 Opført   1888-1889
 Nuværende status Bygget
 Antal etager   1
 Anvendelse Kirke
 Adresse Østre Kirkevej 1A
 Kort Se bygningen på findvej.dk
Herning Gl. Kirke fra 1100-tallet var i 1880'erne så forfalden at idéen om en ny kirke opstod. Man fik tilladelse til at bygge en ny fra Kulturministeriet, dog med et pålæg om at genbruge materialer fra den gamle kirke. I stedet for at bygge en ny kirke samme sted som den gamle, hvor vi i dag finder Hedagerkirken, valgte man at flytte den til området ved det nuværende torv, hvor også hovedparten af udviklingen var sket i årene forinden.

Jorden til den nye kirke blev skænket af John Eyde, der selv drev hotel i den modsatte ende af pladsen. Den unge arkitekt Claudius August Wiinholt fra Viborg blev valgt til at tegne kirken, som for øvrigt blev hans første af en lang række. Wiinholt tegnede en harmonisk kirke efter middelalderens romantiske stil, og for at få kirken til at passe bedst muligt ind orienterede han den nord-syd og altså ikke øst-vest som ellers var normen ved kirkebyggerier. Tårnet, der måler 38,2 meter til spirets top, kom på den måde til at vende ud med torvepladsen, og dermed også mod Eyde‘s hotel.

Efter to års byggeri kunne den nye Herning Kirke indvies d. 1. december 1889, meget passende samme år som Herning blev udskilt fra Rind Sogn. Kirken er siden blevet udvidet flere gange, senest i 1995 hvor arkitekt Mads Peter Jensens streger blev til de to mindre tilbygninger på hver side af tårnet.

 

© Mikael Lyk Madsen


Kontakt os