Du er her: Forsiden > Højhuse i Herning?
       

Del 1 - Højhuse i Herning?

Der har i den seneste tid været en del debat om dette emne, og flere af politikerne både i og udenfor byrådet, har efterlyst en såkaldt højhus plan. Baggrunden for dette er at der på det seneste har været stor interesse for at bygge højere i midtbyen, bl.a. med konkrete forsalg ved DGI Byen, ved Dalgaspassagen, og senest en plan om et højere byggeri på Silkeborgvej. Hvad skal sådan en højhus plan så gøre godt for? Jo, den skal selvfølgelig fastlægge hvor i Herning det kunne være muligt at bygge i højden, men også hvor det absolut ikke er hensigtsmæssigt.
Billedmanipulation - Højhuse på slagterigrunden
Den kommende DGI By. Illustration: Kobra Arkitekter A/S
Jeg kan kun hilse en sådan plan velkommen, da jeg tror vi vil se flere forslag til højhusbyggerier i fremtiden. Flere kritikere har på borgermøder og i læserbreve ment at vi i Herning burde "holde os ved jorden", og at hvis man endelig ville have højhuse burde de bygges langt væk fra midtbyen. Det er også flere gange blevet udlagt som om den holdning har bred opbakning i byen befolkning. Dette tvivler jeg nu stærk på, eftersom der ved flere lejligheder har vist sig en interesse for højhuse i Herning. Bl.a. ved to forskellige afstemninger, den ene på Herning Folkeblads hjemmeside for et års tid siden, hvor ca. 62% mente at højhuset ved DGI byen godt måtte være 20 etager, den anden ved det store borgermøde i kongrescentret i januar 2007, hvor også ca. 62% mente at der godt måtte bygges "mindst 10 højhuse i høj arkitektonisk kvalitet i eller tæt på Herning bymidte?".
Holdningen om at eventuelle højhuse kun burde opføres langt væk fra midtbyen, virker efter min mening ikke særlig gennemtænkt. For det første har byrådet jo besluttet af der skal ske en fortætning af midtbyen, og for det andet har vi jo set utallige uheldige eksemplarer på forfejlede højhus eksperimenter i forstæder, med de mange højhusbyggerier i 1950-70erne. Jeg tror for øvrigt at mange af disse mindre heldige byggerier fra efterkrigstiden, oftest ikke særlig kønne beton klodser, er grunden til at mange mennesker i dag mildest talt ikke er glade for højhuse. Det virker for mig helt oplagt at jo tættere man er på midtbyen, jo højere en bebyggelse er der.
Billedmanipulation - Højhuse ved eksportstaldeneDel 2 - Hvor i Herning kunne man så bygge højhuse?

Der er flere steder i og omkring midtbyen, hvor man efter min mening godt kunne bygge i højden. Udover de allerede nævnte forslag ved DGI byen og ved Dalgaspassagen, som jeg finder ganske fornuftige, er især 3 oplagte områder. De ligger alle ud mod Dronningens Boulevard, og ved mindst to af dem kunne der sagtens bygges mere end et højhus. Det vil efter min mening være klart bedre at begrænse højhusene til få områder, hvor der kan bygges flere, end at sprede enkeltstående ud over hele byen.

Det første af områderne er helt i den østlige ende af Dronningens Boulevard, hvor de gamle eksportstalde ligger. Den tomme grund ud til rundkørslen er bestemt ikke noget kønt syn, og det på trods af at det er noget at det første man ser når man kommer til Herning af motorvejen. Her kunne sagtens opføres et højhus eller to, der samtidig kunne fungere som en fin port til byen. I følge en lokalplan for området kan der bygges i op til 8 etager, men jeg mener dog sagtens der kunne bygges højere.

Andet område finder vi en smule mod vest - Slagteriet. Jeg finder det meget uheldigt at en så stor virksomhed, med alle de gener den medfører, ligger så centralt i byen. Den burde for længst være flyttet f.eks. ud i HI Parken, hvor tilkørselsforholdene må være optimale. Der er selvfølgelig ingen der har interesse i at byen mister de mange arbejdsplaser, men der burde kunne findes en eller anden løsning. Det ville være oplagt at "inddrage" den østlige del af Grønnegade samt Danmarksgade parkeringsplads til et eventuelt projekt, og man ville dermed få et ret stort område til byudvikling. Her kunne der passende opføres nogle højhuse, med de højeste ud mod Dronningens Boulevard. Området kunne desuden sagtens indeholde et nyt indkøbscenter, en arena, en bypark eller noget helt fjerde, og derved blive en integreret del af midtbyen, i modsætning til i dag hvor der virker meget øde og trist.

Det tredje område er ved Dalgas Allé, lige vest for Energi Midts kontorbygning. Det omkringliggende område er i forvejen ret tæt bebygget, og her kunne man med fordel bygge nogle højhuse, hovedsageligt så tæt op at Dronningens Boulevard som muligt, og med lidt lavere bebyggelse mod Dalgasparken.

Jeg har afmærket områderne på de 3 billeder herunder. På den øverste del af billderne ses området som det tog sig ud i sommeren 2006, og nedest med "højhus områderne" indtegnet med blåt. Klik for at se større billeder:

Område 1
Område 2
Område 3Del 3 - Hvilke højhuse?

Hovedsageligt mener jeg der bør satses på bolighøjhuse, men der skal dog også være plads til kontorer og hoteller, hvis det skulle blive aktuelt. Med bolighøjhuse mener jeg ikke aflange betonklodser, som dem vi kender fra mange forstæder, men høje slanke arkitektonisk flotte bygninger. Grundet deres store synlighed, er det desuden utrolig vigtigt at disse højhuse bliver holdt ved lige, og ikke får lov at forfalde, som vi desværre har set med facaderne på både Codanhus og Højskolen. Det skal simpelthen være et krav at det bliver holdt pænt. Man kunne også sagtens lave restauranter, eller måske en udsigtsplatform på toppen, så bygningerne på den måde blev åbne for alle.

God arkitektur er selvfølgelig en smagssag, men jeg har her samlet lidt eksempler på nyere udenlandske højhuse jeg finder spændende. Klik for at se større billeder:

Scheepmakerstoren i Rotterdam
Westin Hotel i Jakarta
WestendDuo i Frankfurt
Zlota 44 i Warszawa
Turning Torso i Malmø

Og her lidt nyere danske eksempler. De to sidste er ikke længere aktuelle. Klik for at se større billeder:

Forslag til Thorgrunden i Randers
Bella Center Hotel i København
Ketnerhus, forslag i Århus
Forslag i Frederikshavn
Forslag til Krøyers Plads i KøbenhavnDel 4 - Kommentarer

Det ovenstående er et udtryk for min personlige holdning, og da højhuse jo er et ømtåleligt emne, vil der sikkert være mange der er uenige i noget af det (eller det hele for den sags skyld). Alle er meget velkomne til at give deres mening til kende, lige meget om du mener at der slet ikke skal bygges højt i Herning, eller at der skal være mange flere højhuse. Du er desuden meget velkommen til at kommentere på mine foreslåede placeringer, selv komme med andre forslag, eller noget helt andet der kunne have interesse. Du skriver din kommentar nederst her på siden, og husk at udfylde alle felterne, ellers bliver din kommentar ikke gemt. Mikael Lyk Madsen.

Der er 43 kommentarer.
Kommentar
Mikael Lyk Madsen

30/08/09 19:50:09
Jeg lukker for kommentarer her og henviser i stedet til højhus tråden i det nye forum.
Rasmus Bendtsen

01/07/09 17:09:09
Nej syntes også huse i den højde burde placeres i bymidten, det giver mere harmoni mellem bygningerne, med de mindste placeret i udkanten, og højden så bliver hævet nu længere man kommer på bymidten.
Mikael Lyk Madsen

29/06/09 17:41:20
Godt sĂĄ:-)

Højhuset på Miljøvej tror jeg dog ikke længere på. Udover at det er pillet ud af lokalplanforslaget har der vist heller aldrig været et konkret projekt. Det var vist bare kommunen der gerne ville have et højhus der. For øvrigt så jeg også meget hellere en bygning på den højde meget mere centralt, så det er ikke noget jeg vil græde mig selv i søvn over.
Rasmus Bendtsen

29/06/09 17:19:57
Det var også slagteriet jeg mente med hensyn på miljøkravene. Tror derfor grunden til byrådet sætter højhusene på standby, er at der på den måde stadig er efterspørgsel på byggeriet, og at man så kan indgå et komprimi med slagteriet, i stedet for der blev givet grønt lys, og at kravene til slagteriet så kom efterfølgere.

Lyder spændene med de andre projekter på dalgas.
Mikael Lyk Madsen

29/06/09 00:23:10
Rasmus:

Jeg tror du har misforstået det med miljøkravene lidt. "Problemet" er ikke højhusene i sig selv, det er hvilke krav der kan stilles til slagteriet hvis der skal bygges højhuse på disse steder, som f.eks at slagteriet vil være nød til at forhøje deres skorsten. Disse ekstra krav til slagteriet ville sikkert med stor sandsynlighed betyde en snarlig lukning, og det har kommunen naturligvis ingen interesse i - heller ikke selvom det ville give et fantastisk område til byudvikling. Lokalplanforsalget for byggeriet på Miljøvej blev faktisk vedtaget af byrådet men UDEN højhusdelen - så det kan vi vist glemme alt om de næste mange år. Tror forslaget for Godsbanevej er sendt hjørnespark, der er i hvert fald ikke sket noget endnu.

Men ellers er jeg som tidligere skrevet helt enig i at højhuse hører til i midtbyen, og jo mere centralt jo højere.

Og for så lige at vende tilbage til det med slagteriet: Da byrådet behandlede Miljøvej lokalplanforslaget var der et bilag til sagen. Det var en rapport om lugtgener forskellige steder omkring slagteriet, og i det var der et kort med nogle projekter under planlægning. Den kan ses HER.

På kortet kan man se at der planlægges yderligere 2 højhuse på Dalgasgade mellem Queens Corner og Banegårdscentret, begge på 12 etager og ca. 50 meter, og begge i stil med Queens Corner hvor højhusdelen kun er en mindre del af bygningerne. Bestemt spændende, håber vi hører noget i løbet af efteråret.

Og så lige tak for din ros Rasmus, altid rart at høre når folk kan bruge siden til noget. :-)
Rasmus Bendtsen

24/06/09 12:22:52
Med hensyn på miljøvej og godsbane vej syntes jeg iden er god nok. At miljø kravene er gjort til et problem, virker umildbart som en formalitet, da det helt sikkert er i kommunens interesse at opføre de 2 tårne. Det er nok bare for at udlukke muligheden for klager over slagteriet efter opførelsen. Så mon ikke det bliver til noget.
Rasmus Bendtsen

24/06/09 12:16:47
Jeg er enig med nicolai. Der skal være harmoni mellem bygningerne, ligsom ex dalgasgade. Syntes også der skal bygges i højden i midtbyen, så længe arkitekturen er i top, og man sammen med de høje bygninger skaber gode byrum, som fx planen for byoasen, og dgi parken.
Keep it coming :)

Fed side Mikael følger den daglig - godt arbejde.
Nicolai

29/05/09 11:30:40
Skal der bygges i højder af 20 etager eller derover, skal det helt sikkert være i midtbyen, udover det kræver det fra mit synspunkt, at der er omkring-liggende bygninger på 10-15 etager, før det giver en harmonisk sammenhæng. Ved at bygge et højhus på 20etager, ville dette kunne risikere at negligere og undertrykke andre bygninger i området. Skal der bygges i den højde, skal man virkelig tænke sig om, for ikke at risikere bygningen giver en negativ effekt i kraft af den står alene og det er det eneste man ligger mærke til. Min bygnings filosofi hvad angår byhelhed og harmoni kræver, at man bygger efter pyramide modellen: de højeste bygninger i bymidten og så et fald i etagemeter jo længere man bevæger sig fra centrum.

HĂĄber i vil komme med jeres menig og ideer
Mads Grønkjær

25/05/09 17:14:03
Hej. jeg mener at Herning skulle gøre sig mere i højere huse som der allerede er startet på, det kunne være et kanont varetegn for byen. det vil give omtale til byen, så jeg faktis tror der er flere der har lyst til at flytte til, lad være at køre i det kedelige traditionelle med 10 etager som mange andre byer. for min skyld ville det være optimalt at komme over 20, og de skal da ligge i midtbyen som også er min holdning, for hvem vil ikke gerne se på høje flotte akitektoniske bygninger, og det er vel hvad man skal regne i en bymidte. selvfølgelig skal det gøres med en akitekt konkurence, så der ikke kommer en hovsa løsning. Herning siges allerede at være den mest amerikanske by i Danmark, der skal selvfølgelig holdes fast i mange af treditionerne, men mener da at man skal prøves at sælge mere på det og bare giv den gas med projekterne! forestil jer at man kunne sige at Herning havde en af de 5 højeste bygninger i Danmark.
Mikael Lyk Madsen

09/05/09 11:02:51
Anders:

Med den seneste nyhed ser det ud til at der er planer for endnu et højhus, denne gang dog (endnu) længere ude. Selvom jeg godt kan se idéen med et markant hus ved "indgangen" til Herning, så er det jo i hvert fald noget væk fra midtbyen. Ville helt klart foretrække et hus på 60-67 meter blev placeret på f.eks. energigrunden hvor der jo også er store planer. Det vil slet ikke undre mig hvis de planer ender med at det højeste hus kun bliver 10-12 etager, mens man åbenbart mener 60-67 meter (hvilket vel svarer til 15-17 etager) hører hjemme i udkanten af byen - helt omvendt af hvordan det burde være i min verden. Her burde det være de højeste bygninger der lå mest centralt.

Hvis der er andre der har en mening om dette sĂĄ giv den endelig til kende.
Anders

01/05/09 13:22:58
Det er som heller ikke fordi jeg har set mig helt sur pĂĄ placeringen.
Min kritik går mere på at siden vi skal være heldige at få 10 nye høje huse (over 10etager) de næste 25 år i Herning så har vi ikke råd til at kaste dem vidt omkring.

Ang designet synes jeg også det virker lidt fantasiløst, det må kunne gøres bedre.
Nicolai

30/04/09 20:08:30
Hej Mikael og jer andre

først og fremmest stor ros til en fremragende hjemmeside, som jeg besøger dagligt, for at se om der sker nyt

Jeg synes det nye projekt er meget interessant, jeg synes det er godt der kommer høje bygninger på venstre side (set hvis man kommer fra motorvejen) af dr. boulevard. det giver mere harmoni i by billedet.

jeg er enig i at bygningerne skal bygges tæt og ikke spredt, jeg delere også din (red. mikael) bekymring for facaden, som jeg synes, der skal beklædes med kakler, som queens corner osv.
Mikael Lyk Madsen

29/04/09 10:36:14
Hej Anders,

Først og fremmest tak for din kommentar, godt at der stadig kan holdes liv i debatten.

Som udgangspunkt er jeg ganske enig med dig, højhuse bør hovedsageligt placeres centralt i byen, og også helst tæt på hinanden. I den højhusplan kommunen har vedtaget snakker om om "høje huse" på op til 10 etager langs Dronningens Boulevard, og "Højhuse" på over 10 etager langs Silkeborgvej. Jeg mener det er langt bedre at placere de fleste langs Boulevarden, også gerne højere end de 10 etager.

Ang. den seneste nyhed så mener jeg dog at det er tæt nok på midtbyen til at kunne gå. Huset kommer jo stort set til at ligge over for Scandic, og man kunne også godt forestille sig at der kunne bygges nogle højhuse på slagterigrunden når de engang flytter (hvilket vel sker på et eller andet tidspunkt).

Min eneste bekymring går på arkitekturen, specielt den "metal" facade der nævnes på vest og halvdelen af nordfacaden. Har aldrig set sådan en facade på et højhus, og tvivler på det vil virke særlig godt. Man kan jo bare kigge over på den anden side af boulevarden og se "metal tilbygningen" oven på banegårdscentret - den er bestemt ikke faldet heldigt ud. Få skiftet den ud med enten sten af en slags eller glas som resten af bygningen, og kom så ellers i gang.
Anders

29/04/09 09:28:50
Hej mikael og jer andre.

Synes lige jeg ville give mit besyn med på din seneste nyhed. højhus på godsbanevej ved postcenteret.

Jeg synes det er synd og skam at de ikke kan få gennemført højt byggeri langs hele dronnings boulevard da det efter min mening klart er her det egner sig bedst.
Efter min mening skal højhusene samles således at de generelt genere naboer mindst.
SĂĄ de bidrager til en egentlig skyline for herning.
Så de mennesker og kontorer der skal bo i bygningerne får det de efterlyser når man vælger at bo højt, menlig nærhed til byen.
Og så ville høje huse langs dronnings være en flot indgang til byen når man kommer med motervejen østfra.

Da vi må erkende at vi ikke har et uendelig antal etage kvm i herning at fylde ud synes jeg det ville være synd og skam at placere højhusene spredt og uden sammenhæng med resten af byen.

Men lad mig høre hvad I andre synes.
Mikael Lyk Madsen

05/11/08 15:36:39
Med den seneste nyhed ser det jo ud til at vi nu får et højt byggeri på et af områderne jeg foreslog tidligere. Det bliver spændende at følge den videre proces og se projektet når der kommer noget lidt mere konkret på bordet.
Mikael Lyk Madsen

27/08/08 20:55:48
Hej Troels,

Jeg tænkte faktisk lige på den den anden dag, men kom så helt fra det igen. Godt du selv fandt frem til det.

Jeg synes det er lidt tyndt materiale, men det er selvfølgelig også kun et idéoplæg for en egentlig højhuspolitik udformes. Med hensyn til de 5 scenarier så må det være et eller andet sted mellem det ene markante tårn og så flere bygninger placeret i eller tæt på midtbyen. F.eks mener jeg det er helt oplagt at bygge mere i højden i området fra "Finanskvarteret" og hen langs Dalgasgade mod Codanhus og Energi Midt bygningen, som det faktisk også er nævnt i idéoplægget. Jeg mener man i store træk bør holde sig fra at opføre højhuse i udkanten af byen, dog kan et enkelt tårn hist og her være okay (f.eks. ved Messecentret eller nye store projekter). Vi har jo tydeligt set at det ikke var noget kæmpe hit med forstadshøjhusene fra 1950-70erne, og det tror jeg heller ikke det ville blive i dag.

Angående "Medinaen" så finder jeg det helt urealistisk. Idéen er da sjov, og det kunne helt sikkert blive spektakulært, men det ville både blive vandvittigt dyrt og komme til at berøre utrolig mange mennesker.
Troels Nielsen

27/08/08 20:02:40
Hej Mikael
Du glemte at skrive til mig om offentliggørelsen af Hernings højhusoplæg. Det er ok.
Hvad mener du om oplæggets forskellige scenarier for Herning, og realismen for byen?
Jeg mener at Herning har de bedste muligheder med et enkelt fridtstående markant tårn. Frem for at satse på at udfylde et større areal med høje bygninger, for at skabe en bevidst skyline.
Et landmark bør brande Herning og understrege byens styrke med messecentret. Forslå byen et messeturm.

Mikael Lyk Madsen

07/06/08 18:57:29
Et "Messeturm" ved Messecentret - Jamen det er jo genialt. :-)

Tror faktisk nok at et nyt messehotel er en del af deres "Vision 2025", men om det bliver et højhus af en salgs er der vist ikke nogen planer om endnu. Tanken er i hvert fald ikke dum, og det er jo heller ikke kun i Frankfurt de har et højhus ved deres messe. Det samme gælder bl.a. Göteborg hvor de har Gothia Towers. Vi bliver sikkert klogere engang inden 2025.

Og Troels, angående den højhusplan for Herning, så er den på vej nu. Der bliver sendt et debatoplæg til høring i August. Håber de går en del i detaljer, i stedet for bare nogle generalle retningslinjer. Skal nok give lyd når det er muligt at se det.
Troels Nielsen

07/06/08 18:38:40
Tak for svaret Michael.
De aktuelle højhusplaner i Silkeborg er ikke kommet på baggrund af pladsmangel, for så havde dette været et vægtigt argument i debatten i Silkeborg.
Jeg kan ikke se at Silkeborg mangler mere plads i midtbyen til byggeri end nogen anden dansk provinsby pĂĄ trods af den smukke natur-profil udenom Silkeborg.
Jeg mener at et højhus (i Danmark)kun er et visuelt symbol-byggeri, - men som virker...! men som Silkeborg ikke har behov idet at byen er så dejlig som den er. Og det er jo ikke fedt at ligge på et tæppe med en engangsgrill og nyde solen bare fordi der står et højhus 20 meter ved siden af,...tværtimod.
Herning derimod er lige modsat. Placeret "kedelig" og uden nogen positivitet for øjet på afstand. Her er højhuset som dynamisk urban symbolbyggeri en klar fordel i Hernings tilfælde. Hvorfor bygger de ikke et "Messeturm" ved Herning messecetnter der byder messedeltager velkommen fra flere hundrede meters afstand?
Mikael Lyk Madsen

25/05/08 09:36:26
Hej Michael,

Og tak for at sparke lidt liv i debatten igen. Som sådan har du jo ret i at det er lettere for Herning at udvide uden om byen, men det bliver der nu også gjort i det f.eks. nordlige Silkeborg, hvor masser af nye parcelhuse skyder op. Og det ser ikke ud til at de er ved at løbe tør for jord til nye grunde foreløbig.

Jeg vil ikke mene det er strængt nødvendigt for hverken Silkeborg eller Herning at bygge højhuse, så tætte er byerne trods alt ikke endnu.

Her i Herning er det nærmere pga. at et ønske om bevidst at lave en fortætning at midtbyen, netop så byen ikke kun bliver ved med at udvide i bredden. Desuden tror jeg gerne en række politikere ser, at byen får en lidt mere klar “byprofil”, altså at det ikke gør noget at man rent faktisk kan se hvor midtbyen er.

Og så vil jeg da lige nævne at der rent faktisk er 2 højhuse på vej her, mens vi har set en lang række foreslag blive droppet i andre byer. Byggeriet af Queens Corner er godt i gang, og det samme er forberedelserne til VISTA Herning. Begge “kun” på 12 etager, men det kan man vist også godt kalde højhuse her.

Mvh,
Mikael
Michael

25/05/08 07:11:37
Hej Troels
Interessant hjemmeside og spændende debat. Jeg vil lige komme med et lidt praktisk indspark til debatten. Nu er jeg hverken herningenser eller for/mod højhuse, men jeg vil høre, om der ikke er en vis logik i at byer som Silkeborg fremfor Henrning satser på højhuse. Pointen er at Silkeborg jo er kraftigt beskåret fra at udvide i mange retninger p.g.a. store fredningsområder op til by (EU habitater, søer, osv) og derudover kommer restriktioner p.g.a. kommende motorvej. Og så er det vel naturligt at udvidelsen sker i højden? Jeg så iøvrigt på et tidspunkt, at denne by havde en meget høj vækstrate i indbyggertallet. Modsat Herning, hvor man vel fint kan brede sig udover heden?
Men held og lykke med højhusplanerne derude.

Mvh Michael, Ă…rhus
Hans

16/04/08 22:40:43
Hello, everybody!

It was very interesting for me - since I am a big fan of Denmark - to visit this site. Sorry for English - I can read Danish, while typing in it is a problem. As far as this "Danish/Herning tall building" issue concerns is my point of view as it follows:

1. It's 21 century already, so that is OK with all that stuff.
2. It's a good chance to give new - and moderate, not "negatively" megalomaniac american! - positive impuls to the image of Denmark and it's nice design. (Danish technology counts as well).
3. Just imagine what a view one can get from the upper floors since the country is small and flat enough and nobody lives further than about 50 km from the sea coast. The vice versa situation with ground/maritime viewer and impressive landmark sightseeings on the horizont is fascinating as well.

K E E P I T G O I N G!

Best wishes!


Mikael Lyk Madsen

12/03/08 23:10:09
Hej Troels,

Og tak for linket. Lyder ikke til at der er voldsom stor opbakning til højhusene dernede, meningerne er i hvert fald noget delte. Men sådan vil det jo nok være de fleste steder.

Jeg smutter for øvrigt en tur til Rotterdam i weekenden, hovedsageligt for at se på alt deres nye arkitektur, heriblandt masser af spændende/anderledes højhuse. En europæisk by hvor de er stolte af at bygge højt, det kan man da ikke andet end holde af. :-)
Troels Nielsen

11/03/08 18:35:23
Hej Mikael
Kolding har nu godkendt sin højhus-strategi, for deres midtby. Se Koldingkommune.

MVH Troels
Mikael Lyk Madsen

06/03/08 23:45:50
@ Troels:

Jeg skal nok skrive en nyhed om det, nĂĄr det engang er klar. Mener planchefen sagde i forsommeren, men er ikke helt sikker. Smider ogsĂĄ lige en kommentar om det her, nĂĄr det engang bliver aktuelt, sĂĄ fĂĄr du i hvert fald besked pĂĄ den mĂĄde.

For øvrigt, så er jeg rigtig glad for at der er kommet lidt liv herinde. Måske jeg skulle lave et forum af en slags, så lidt bredere emner end bare højhuse også kunne diskuteres.

PS: Der er også lige nogle småting jeg skal have rettet til i programmeringen. Du behøver ikke at sætte kryds i "følg debatten", ved hvert indløg, da du så i givet fald vil modtage en e-mail for hvert kryds du har sat. Jeg har lige krydst dem af igen, så du nu kun skulle modtage 1 mail ved nyt indlæg. Desuden har jeg lige rette den til, så man ikke modtager en mail ved "spam forsøg", det har man gjort indtil nu. Det er lige med at få tid til det hele. :-)
Mikael Lyk Madsen

06/03/08 23:35:59
@ Troels,

Uden at skulle gøre dette til en længere debat om Silkeborgs udvikling, så vil jeg da godt lige tilføje en kommentar mere. Jeg kan sagtens se din pointe, men er bare ikke enig i dit syn på Silkeborg, eller i hvert fald dele af det. Stedet hvor 2 af højhus projekterne ligger (og hvor sikkert kun et af dem bliver aktuelt), er efter min bedste overbevisning meget langt fra idyl. Jeg snakker om området ved kvickly, der bestemt trænger til et løft. De er godt på vej med papirfabrikken ved siden af, men selve Kvickly området er ikke specielt kønt. Desuden trot jeg faktisk at mange i Silkeborg savner noget af den dynamik, som der er i både Herning og Vejle, det er i hvert fald min opfattelse, og måske netop disse projektet kunne hjælpe lidt på det... i et vist omfang i hvert fald.
Troels Vesterlund

06/03/08 23:30:43
Hej Mikael
Hvis det var muligt, kunne du så sende mig en besked når Hernings højhuspolitik offentliggøres?
Det er jo ikke sikkert, at det automatisk lander i "landspressen".

Meget spændende
MVH. Troels

Troels Vesterlund

06/03/08 23:24:14
Hej Jan
Min pointe var bare for det første; at snart alle danske byer "med respekt for sig selv", patout tænker "højhuse" i forbindelse med at udvikle sig...?
Og Silkeborg som, om nogen, er den by i Danmark, hvor udefrakommende turister ville undre sig over markeringer med højhuse. Jeg har tit tænkt på, hvis nu København pludselig lå i USA..., om amerikanerne så ville kritisere byen for manglende højhuse eller rose og strømme til byen pga. autensitet? Professor Richard Florida skrever noget interessant om netop dette; at byen skal bygge videre på dens styrke, som er dens identitet og særhed.
Ligeledes vil du Jan, sikkert også undre dig, hvis Skagen ville bygge i 40 meters højde ved siden af de hvidkalkede teglstene. Jeg har det lidt med Skagen som jeg har det med Silkeborg. Byernes kvaliteter og "idyliske" image burde forbyde bystyret at bygge højt, fordi disse to byer er af national klasse og interesse.
Det er ikke altid at højhusprojekter lugter af dynamik, nogen gange lyder et forslag om højhuse, som et mindreværd/manglende overblik over egne kvaliteter.
Mikael Lyk Madsen

06/03/08 22:58:17
Hej igen Jan,

Jeg vil give dig helt ret, synes heller ikke at Silkeborgs flotte natur, behøver at udelukke højhuse.

Ang. højhuse i Herning, så kan det lige nævnes, at planchef i Herning Kommune, Marius Reese, i går på et debat/informations møde nævnte, at de nu er i gang med at lave en højhusplan. Glæder mig til at se hvad de kommer frem til.
Jan jensen

06/03/08 21:51:06

Hej Mikael.

Jeg vil godt lige kommentere troels vesterlunds syn på silkeborg. Der er ingen tvivl om at silkeborgs bedste varemærke er den unikke natur, men, hvorfor skal vi ikke ha lov til at ha en midtby der udstråler skabertrang virkelyst? Jeg kan ikke se, hvorfor man ikke kan ha begge dele, det må da næsten være et luksusproblem. Iøvrigt er jeg dagligt på din hjemmside, syntes den er vildt god. Alle byer med respekt for sig selv burde ha en lignende..
Mikael Lyk Madsen

06/03/08 20:22:31
Hejsa Troels,

Jeg mener da ellers Den Hvide Facet er 56 meter? :-)

Ang. de seneste planer i Herning (midtbyen), så synes jeg først og fremmest det var meget spændende at se alle 40 indkomne forslag. Der er utrolig mange spændende forslag, og langt de fleste af dem har virkelig noget at byde på. Stort set alle har peget på en fortætning af midtbyen gennem flere boliger, og det er jeg helt enig i. Om det kan lade sig gøre at "flytte" så mange mennesker ind i midtbyen, så det virkelig gør en forskel, er jeg noget mere i tvivl om, specielt fordi der er så mange andre boligprojekter forskellige steder i udkanten af byen. Det er trods alt (desværre) begrænset hvor mange nye tilflyttere der kommer til hvert år. Man kan selvfølgelig håbe at mange af disse, for øvrigt spændende, projekter, kan øge antallet af tilflyttere.

Ang. selve de to vindere af arkitektkonkurrencen, er der helt klart også spændende elementer i begge projekter. Dog er der nok lige lovlig meget grønt i forslaget fra Metopos, efter min smag. I projektet fra Schönherr finder jeg specielt deres forsalg til en ny belægning interessant. Det samme gælder forsalget om "medinaen", men det er nok noget der ligger meget langt ude i fremtiden, hvis det nogensinde skal blive til noget.

Et andet punkt, der er gjort meget ud af i stort set alle forslag, er banegårdspladsen. Det er nok pt. midtbyens grimmeste sted, og her trænger der virkelig til at blive gjort noget. Jeg kunne godt ønske der blev tænkt meget stort her, og at banegårdscentret simpelthen blev revet ned, og erstattet af noget nyt. Bygningen og pladsen er meget trist, specielt på dage hvor solen ikke lige skinner. Man kunne også godt ønske sig at trafikken her blev ført under jorden, som det f.eks. var gjort i et forslag fra C.F. Møller.

Må vist hellere stoppe her, inden det bliver alt for langt, men spørg endelig igen hvis der er mere.
Troels Vesterlund

06/03/08 10:13:48
Hej Mikael
Brandingen i de danske byer er ved at tage til. (I den forbindelse kan jeg anbefale Jer, at lĂĄne bogen: "City Design" pĂĄ jeres biblioteker.)
Selv om jeg er enig i, at højhuse har dynamisk symbolværdi, er det alligevel påfaldende, hvor meget vægt der lægges på højhuse i forbindelse med bybranding i DK.
F.eks. i Silkeborg forstår jeg ikke, at valget er faldet på højhuse, når byens styrke ligger i natur og afkobling for stressede pendlere.
I Herning derimod er højhuse mere relevante i det flade landskab, og Herning har jo et image af skabertrang og virkelyst.
I Vejle, hvor jeg kommer fra, bygger vi ikke højere end 40 meter bla. pga. vores bakker. Vejles image er også natur, men samtidig mødet mellem kreative og erhverv, hvilket vi understreger med spændende uset arkitektur. Se www.paws.dk/NytIVejle
Hvad mener du om Herning nyeste planer.
Mikael Lyk Madsen

02/03/08 21:25:31
Hej Jan,

Og mange tak for din kommentar. Jeg kender godt til de forskellige højhusforslag i Silkeborg, og specielt de 2 forskellige omkring Kvickly/Papirfabrikken, finder jeg meget spændende. Det vil helt sikkert kunne løfte området meget.

Det ser ud til at vi her i den nærmeste fremtid, må "nøjes" med to x 12 etager her. Byggeriet af Queens Corner er netop startet i denne uge, og omkring 1. april skulle det store DGI byggeri også begynde. Det vil også indeholde et højhus på 12 etager. Jeg håber der kommer nogle gode pladser/torve/grønne miljøer omkring det store DGI byggeri, men det er ikke meget information der er sluppet ud endnu.

I morgen bliver det for øvrigt afsløret hvem der har vundet arkitektkonkurrencen, om Hernings bymidte. Planerne bliver udstillet i P-kælderen under Dalgashus, fra i morgen og en uge frem.
Jan jensen

02/03/08 20:34:08
Hej mikael.

Først og fremmest vil jeg rose din flotte hjemmeside, som er meget inspirerende. Jeg tror helt bestemt at højhuse har en stor betydning for, hvordan en by udstråler dynamik og visioner. Jeg bor selv i silkeborg, hvor der er tre højhusprojekter på vej i midtbyen.De er på henholdsvis 14,19 og 20 etager. Jeg er ikke i tvivl om at de vil bidrage positivt til midtby milijøet.Og lige præcis midtbymiljø, syntes jeg herning mangler en smule. Jeg har været i herning mange gange, og det ville ikke gøre noget, hvis der kom nogen flotte arkitektoniske højhuse, hvor der rundt om skulle være spændende bymilijøer og grønne områder. Det vil helt sikkert være med til ar gøre midtbyen mere spændende. For at se højhusprojekterne i Silkeborg, skal man gå ind på arkitekthuset.dk og aarstiderne.dk
Peter Villadsen

01/10/07 17:10:40
Hej Mikael

På opfordring vil jeg skrive lidt om min og SF-Hernings holdning til højhuse. Allerførst vil jeg dog rose dig for en aldeles fremragende hjemmeside. Man bliver så glad, når et menneske dyrker sin interesse og samtidig tager del i en nødvendig demokratisk debat. Temaet med højhuse er særdeles relevant for en by, hvor en række politikere har store eller nærmere høje ambitioner i midtbyen. Som flere har skrevet mangler vi i allerhøjeste grad en plan for, hvordan byen skal udvikle sig i højden. Der findes rigeligt med grimme "hovsa-løsninger" så både jeg og SF vil hilse en højhuspolitik velkommen. Jeg har tidligere i byrådssalen og også til journalister udtalt, at SF som udgangspunkt ikke har noget imod højhuse - de skal blot ligge de rigtige steder. Konkret har vi vedr. DGI-projektet en bekymring, der går på trafikforhold og antallet af p-pladser. Endvidere skal der selvfølgelig tages højde for indbliks- og skyggegener. Personligt mener jeg, at når man har valgt at bosætte sig i hjertet af Danmarks 11. største by, så må man også tolerere, at der bygges i højden som en naturlig udvikling af byen. Modsat er det også vigtigt at holde fast i og skabe grønne åndehuller, samt at der bliver luft om husene. Men hvor er så de rigtige steder. Det nye projekt ved Møllen er et fremragende sted til et højhus. Derudover er du selv kommet med nogle gode bud langs Dronningens Boulevard. Især området ved de gamle eksportstalde er oplagt. Her vil et højhus som en port ind til Herning være helt på sin plads. Men ellers har jeg ikke nogle konkrete bud, men vil selvfølgelig gerne høre fra andre, der har en mening om emnet. Afslutningsvis vil jeg dog påpege det allervigtigste ved højhusbyggeri. Der skal stilles høje krav til arkitekturen. Herning har brug for markante nye stilsikre højhuse - ikke tilfældige kasser, der vil skæmme mere end de gavner.
Mikael Lyk Madsen

24/09/07 21:16:48
Så blev endnu et herningensisk højhus projekt præsenteret, og jeg må sige det ser spændende ud. Som nogle af byrødderne var inde på i dagens avis, kan jeg også tilslutte mig at det måske ville have været endnu bedre hvis bygningen kom til at fremstå endnu mere tydeligt. Jeg ville dog nok forhøje højhusdelen men et par etager eller fem, i stedet for at gøre randbyggelsensen lidt lavere. Men det kommer jo nok ikke som en overraskelse, for nogen der har læst mine sider her. :-)

Alt i alt synes jeg dog som skrevet, at det er et meget spændende projekt, også taget i betragtning af at en del af bygningerne ved Herning Ny Mølle, er i meget dårlig stand - sådan ser det i hvert fald ud. Projektet vil helt sikkert give hele området et gevaldigt løft.

Hvis der er nogen der ikke aner hvad jeg skriver om, kan man læse den seneste nyhed her på herningshuse.dk.
Sencia

21/09/07 17:10:44
højhuse i danmark... sådan skal det være.. vi skal også have noget at vise frem.. ;-)
Mikael Lyk Madsen

25/05/07 20:45:27
Jeg var for et par uger siden en tur i Frankfurt, hvor der var Wolkenkratzer Festival (Skyskraber Festival). Ca. 800.000 gæster besøgte i løbet af 2 dage byen, der fejrede sig selv og sine højhuse. Frankfurt har helt sikkert en af de mest imponerende skylines i Europa, og der findes masser af tårne i rigtig høj arkitektonisk kvalitet. Lidt inspirations fotos fra turen kan ses her: Fotos fra Frankfurt.

Ang. debatten for/mod højhuse i Herning, og resten af danmark for den sags skyld, tror jeg meget det drejer sig om at få bygget nogle flotte eksempler. Derved vil folk se, at ikke alle højhuse behøver ligne de betonblokke mange kender fra storbyernes forstæder. I Frankfurt snakkede jeg med en bekendt fra Rotterdam, og han fortalte hvordan holdningen til højhuse totalt har ændret sig i den hollandske by de seneste år, i takt med at der er kommet flere og flere højhuse. For bare få år tilbage var der masser og brok, som vi kender det så godt herhjemme, men i dag er holdningen nærmere "KUN 120 meter højt? Byg dog højere".

I den sammenhæng tror jeg det kommende højhus på Dalgasgade vil hjælpe, om ikke andet så i hvert fald en lille smule. Arkitekturn ser i hvert fald ud til at blive rigtig spændende.
Troels Nielsen

25/04/07 11:55:11
Ang. debatten og manglende dynemik i Herningbymidte, sĂĄ handler det lige sĂĄ meget om, om der er noget at komme efter, frem for om man vil skabe en byprofil som ligner andre storbyers, hvori der er dynamik.
I Vejle har vi samlet attraktioner i bymidten, men vi skaber samtidig en skyline langs sønder-å, for at lade højhusene symbolisere at her er centrum, det er her det sker i byen.
Mikael Lyk Madsen

19/03/07 18:32:42
Hej Kurt,

Helt enig, arkitekturen er næsten altafgørende for om det bliver en succes. Mht. højhuset ved DGI Centret, så havde jeg helt sikkert også gerne set en arkitektkonkurrence. Nu skal jeg selvfølgelig ikke kunne sige hvad Kobra kan komme op med af ændringer, men der er meget langt fra det de tegninger vi hidtil har set, og til noget spektakulært. I mine øjne i hvert fald. Hvis forslaget går igennem , stort set uændret, klinger denne vision fra kommuneplanen ret hult:

"Bymidten er aktivitetscentrum. Den er høj, tæt og intens med arkitektur, som både er i verdensklasse, men samtidig har nyskabende lokal identitet".

Jeg mener, sikkert ikke overraskende, at der skal satses på flere højhuse, men det skal gøres rigtigt. Find det/de rette område(r) i den foreslåede højhusplan, lav detaljerede masterplaner for de udvalgte områder, og afhold derefter arkitektkonkurrencer for hver eneste af bygningerne.

PS. Jeg har lige tilføjet 5 mere eller mindre spændende eksempler, på nye danske højhusforsalg.
Kurt H. Jørgensen

19/03/07 17:20:20
Hej Mikael
Jeg har tidligere rost din hjemmeside, der er et værdifuldt bidrag til Hernings historie. Nu vil jeg også gerne rose den for at tage et væsentligt emne op og dermed være en aktiv part i en aktuel debat i byen.
Mange af dine betragtninger omkring betydningen af en højhusplan er det svært at være uenig i - mange af dem indgår faktisk i min begrundelse for at rejse forslaget.
Derfor blot én supplerende kommentar: Det er vigtigt med arkitekturen, som du selv anfører. Men det er også vigtigt, at mange bakker op om det synspunkt. Faktisk er der i det nuværende byråd kun to medlemmer, der har forlangt en arkitektkonkurrence omkring projektet ved DGI-byen. Vi må jo ikke håbe, at det bliver symptomatisk for det fremtidige kvalitetsniveau, når der skal drøftes fremtidige højhuse.
Mikael Lyk Madsen

17/03/07 22:58:44
Hej Torben,

Selvom jeg er meget facineret af højhuse, mener jeg nu også at det er meget vigtigt med "livet" i, i mellem og ved foden af bygningerne. På trods af at mange mener at der altid nærmest er en konstant orkanagtig vind omkring højhuse, så kan disse problemer løses, eller i hvert fald mindskes betydeligt. Det anhænger selvfølgelig af designet, men det skal jeg ikke gøre mig klog på, da jeg ikke ved meget om det.

Jeg har nu oplavet masser af eksempler på højhuse der også var rare at være ved, og hvor man sagtens kunne sidde og slappe af på en bænk uden at blæse omkuld. Har gravet et eksempel frem, her er det en ny bygning i Rotterdam, The Red Apple. Det ser efter min mening meget hyggeligt ud: Link.

Jeg kan se på www.b-retning.dk at du hælder mere til traditionel karrébebyggelse, end til højhuse, men jeg mener nu godt de 2 ting kan kombineres. Her er det "Fyrtånet" der er ved at blive bygget i København. Ikke så tosset efter min mening: Link.

Det hele kræver selvfølgelig en lang planlægning, og derfor kan jeg også kun hilse en højhusplan, i et eller andet omgang, velkommen.
Torben Ringsø Jensen

17/03/07 15:30:56
Hej Mikael
Fantastisk flotte billeder af fantastisk arkitektur. Flot side!. Jeg forstår din fascination af (rigtige) højhuse, selvom jeg ikke deler den hele vejen. De er også flotte! Nogle gange synes jeg blot det næsten kammer over. Hvilket sikkert ikke gælder for dig, da din interesse også gælder byggeri i al almindelighed.
Ligesom du, er jeg meget optaget af byer og det der følger med disse, men min interesse går nok mere i retning af livet imellem og inde i husene. Jeg er interesseret i bymiljøer og ser gerne, at byer lever i pagt med sine forudsætninger.
Men endnu en gang - flot hjemmeside! Jeg har besøgt den tidligere.